Zomervakantie: tijd om avonturen te beleven?

Al maanden zie ik, wanneer ik ’s ochtends de gordijnen open doe, een blauwe lucht en de zon. Ongekend Nederlands, heel fijn om mee wakker te worden. Tijd om er lang van te genieten gun ik mijzelf niet. Hoewel het al zomervakantie is, ga ik nog even door met de dingen die volgens mij echt nog moeten gebeuren.

Ik verheug mij op lekker nietsdoen, aanrommelen of juist die dingen doen waarover ik fantaseerde tijdens het dagelijkse school- en werkritme.

Eindelijk de boeken lezen die al maanden naast mijn bed liggen, films kijken, uitslapen, fietsen, op stap met het gezin.

Nieuwe avonturen beleven. Of juist niet?


Aan het begin van de zomervakantie is het nog gelukt om een verhaal, een boekje, te maken samen met Ben.


Iets wat ik graag doe, zomervakantie of niet, is het schrijven van verhalen. Samen met kinderen. De verhalen gaan over onderwerpen die ze zelf interessant vinden. Door middel van een verhaal, deels hún verhaal, zie ik dat ze zelf oplossingen bedenken voor problemen in hun dagelijks leven. Als het verhaal goed is geschreven, herkennen ze zichzelf in de hoofdpersoon. Ze kunnen onbewust denken: wat die hoofdpersoon kan, kan ik ook.

Ben, van bijna 10 jaar, en ik bedachten het verhaal met de titel Avonturenbelevers.

Het verhaal gaat over een jongen die zijn dagelijkse leven saai vindt. Alle schooldagen zijn hetzelfde.


Ik hoop elke dag weer, en dat is echt mijn grootste wens, dat er iets anders gebeurt. Iets dat mijn standaard dagen doorbreekt.

Want neem nou vandaag, donderdag. Ik kleed mij aan, ontbijt, ga naar school, doe mijn best, ga sporten, kom thuis. Waarschijnlijk chagrijnig, grote kans dat mijn broer mij gaat pesten. Op dat moment vind ik mijn zusje irritant, ze kan zoveel aandacht vragen. Ze kan ook heel gemeen zijn. Dan knijpt ze mij. We gaan avondeten en dan naar bed. Vrijdag, ik kan opnoemen wat ik dan ga doen, maar die lijkt wel heel erg veel op donderdag. Oftewel: wéér een standaard dag.

(uit: De Avonturenbelevers)


Vervolgens stuurt Ben in het verhaal een appje naar vrienden en naar vrienden van vrienden met het verzoek om samen avonturen te beleven. Met zeer groot enthousiasme wordt hierop gereageerd. Dan komt bij Ben ineens het besef dat HIJ de verantwoordelijkheid krijgt om een avontuur te verzinnen. Maar hoe doe je dat?


‘Zo Ben, je hebt je avontuur te pakken, wat ga je doen?’ vraagt hij aan de spiegel. Een klein stemmetje in hem piept: ‘Snel mijn bed in en hopen dat deze dag heel snel voorbij is.’ Maar ergens ver weg hoort hij een andere stem: ‘Ben, kom, ga ervoor. Laat je verrassen, dit is wat je graag wilt! Je hoeft niets te bedenken, het avontuur komt naar jou toe. Vertrouw op je goede ideeën, op jezelf.’

(Uit: De Avonturenbelevers)


Vol goede moed gaat Ben zijn avontuur tegemoet, maar hij merkt dat het verzinnen van een avontuur moeilijker is dan gedacht.

Na het nemen van diverse beslissingen besluit Ben dat hij met zijn beste vrienden een avontuur gaat bedenken voor een groep kinderen.

Als hij bij zijn eigen huis aankomt, ontdekken ze dat er is ingebroken! Zijn vrienden vinden dit net iets te veel avontuur en gaan naar huis.

Ben is radeloos.


Dan schiet Ben plotseling iets te binnen. Toen hij ‘papa’ zei. Ben is vaak alleen met zijn vader wezen kamperen, survivallen in Nederland. Op de overnachtingsplekken was vaak helemaal niets. Behalve wat bomen, een beekje of een rivier. In ieder geval geen elektriciteit, drinkwater of eten. Overleven in de wildernis van Nederland, noemt zijn vader dit altijd. Wat zegt papa altijd als we gaan survivallen? O ja, papa heeft het over de drie gouden tips:

· Vertrouw op jezelf, geloof in je eigen ideeën.

· Wees moedig, wees een held. Gebruik je kracht, je ideeën om niet bang te zijn voor mensen, dieren of dingen.

· Maak een plan. Wegrennen kan altijd nog.

(uit: De avonturenbelevers)


Na een fantastisch plan van Ben slaat hij, samen met zijn vrienden, de inbreker in de boeien.


Hoe lang zou hij nog een held blijven?

Ineens was daar weer die bekende stem die ergens van binnenuit kwam:

‘Ben, ga ervoor. Laat je elke dag verrassen. Je hoeft niets te bedenken, het avontuur komt naar jou toe. Vertrouw op je goede ideeën, op jezelf.’

Dát was precies wat Ben wilde horen. Elke dag een nieuw avontuur beleven, elke dag een held kunnen zijn.

Uiterst tevreden viel Ben in slaap.

(uit: De avonturenbelevers)


Het verhaal van Ben neem ik mee in mijn achterhoofd deze vakantie. Niet teveel willen, ik laat mij elke dag verassen. Elke dag een nieuw avontuur. En een held zijn? Dat zou mooi zijn, maar is niet noodzakelijk.

Ik wens iedereen een heerlijke, avontuurlijke zomervakantie toe!

59 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven